Εκτύπωση E-mail

Εργαστήρι Εγχόρδων

Το Εργαστήρι Εγχόρδων δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2006 ως ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Λειτούργησε ως το πρώτο στάδιο της εφαρμογής ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη των νεαρών μουσικών ταλέντων της Κύπρου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο για την ανάπτυξη του πολιτισμού γενικότερα και την παροχή ευκαιριών στα νεαρά ταλαντούχα παιδιά της Κύπρου ειδικότερα, να ενασχοληθούν με τη μουσική και να τύχουν εκπαίδευσης υψιλού επιπέδου στο όργανό τους.

Το Εργαστήρι Βιολιού είναι το πρώτο που λειτούργησε, στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, και λειτουργεί προς το παρόν ως μέρος του Μουσικού Εργαστηρίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Στο Εργαστήρι φοιτούν 35 περίπου παιδιά από τη Λευκωσία και Λεμεσό, ηλικίας 4-14 χρόνων.

Ο απώτερος στόχος της λειτουργίας του Εργαστηρίου είναι ο εντοπισμός των παιδιών 3-10 χρόνων σε όλη την Κύπρο με ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική και ενδιαφέρον για την εκμάθηση των εγχόρδων. ΄Eτσι, με τη σωστή μέθοδο, διδασκαλία, καθοδήγηση και εποπτεία, θα δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον μια μικρή παιδική ορχήστρα εγχόρδων, η οποία στα επόμενα δέκα χρόνια, αναμένεται να εξελιχθεί σε μια ορχήστρα αντάξια άλλων παρόμοιων ορχηστρών που λειτουργούν στο εξωτερικό.

To Εργαστήρι λειτουργεί κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση του διακεκριμένου βιολινίστα και μουσικοπαιδαγωγού Ματθαίου Καριόλου, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο και εργάζεται εντατικά με τα παιδιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στον ενδιάμεσο χρόνο η διδασκαλία αναλαμβάνεται από ένα μικρό αριθμό βοηθών.

Τα παιδιά του Εργαστηρίου έχουν ήδη εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες εκδηλώσεις.

«Ήταν ένα θέαμα και άκουσμα συγκλονιστικό. Οι λιλιπούτειοι βιολιστές κατάφεραν να μας μαγέψουν με τις μελωδίες τους και να μας αποδείξουν ότι αυτός ο τόπος διαθέτει ταλέντα, τα οποία μπορούν με τη βοήθεια των σωστών επαγγελματιών, την εμπειρία της γνώσεις και τον ενθουσιασμό ενός ανθρώπου που διακρίνεται στον τομέα του διεθνώς να κάνουν πραγματικότητα αυτό που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι μπορούσε να συμβεί στον τόπο μας ... αυτή πρέπει να ήταν μια από τις πού λίγες συναυλίες που δόθηκαν ποτέ στον τόπο μας όπου η συγκίνηση, ο παλμός, η χαρά και η περηφάνια απέδειξαν το αισθητήριο του κοινού ….»
Ευάγγελος Παντελή
Πολίτης, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009, σ.54

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απόφαση για να δημιουργηθεί αυτό το εργαστήρι εγχόρδων είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να φανταστούμε για το τόπο μας, για τα μικρά παιδιά μας και γενικά την πολιτιστική άνοδο του νησιού μας που τόση ανάγκη την έχει.… βλέποντας τα μικρά με πόση χαρά έμπαιναν στην αίθουσα, τον τρόπο που έπαιρναν τη θέση τους αλλά πιο πολύ την εξαιρετική, βιρτουόζικη χρήση του τόξου, μας διαβεβαίωναν ... για το μέλλον…. Όλα άψογα στην τέλεια απόδοση του ήχου, στην ακρίβεια του ρυθμού, τη συνεργασία, τη γενική απόδοση του κάθε κομματιού.»
Ανδρέας Χαραλάμπους
Φιλελεύθερος, Κυριακή 19 Ιουλίου 2009, σ.45

 

Αναζήτηση

Πρόγραμμα Συναυλιών

<<  Ιούλιος 2016  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
      3
  4  5  910
1617
18192021222324
25262728293031